Suomen taloustilanne: vain Kyproksella menee huonommin (Kauppalehti)

Tiistai 04.11.2014 klo 12:44 (päivitetty ke 12:15)

KUVA: Lauri Olander/KL
Komissio ennustaa Suomen työttömyyden nousevan tänä vuonna 8,6 prosenttiin.

 Komissio ennustaa Suomen työttömyyden nousevan tänä vuonna 8,6 prosenttiin.

Euroopan komissio on antanut synkän arvion Suomen taloudesta. Se arvioi, että Suomen kansantalous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia.

Toukokuussa komissio ennusti, että Suomen talous kasvaisi 0,2 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuoden ennuste oli aikaisemmin 1,0 prosenttia.

Suomi on euroalueen pohjasakkaa talouskasvussa. Vain kahdella muulla euromaalla talous supistuu tänä vuonna. Toinen on Kypros, jonka talous supistuu eniten, 2,8 prosenttia. Toinen on Italia, jonka talouden Euroopan komissio ennustaa kutistuvan tänä vuonna samoin kuin Suomen, 0,4 prosenttia. Samassa synkässä seurassa Suomi on ensi vuonnakin. Suomen ensi vuodelle komissio ennustaa 0,6 prosentin kasvua, kuten Italiallekin. Kyproksen kasvu on vaatimattomampi, 0,4 prosenttia.

Parasta kasvua on luvasssa Irlannille, jonka talouden komissio ennustaa kasvavan tänä vuonna 4,6 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia.

Komissio ennustaa Suomen työttömyyden nousevan tänä vuonna 8,6 prosenttiin, ja ensi vuonna laskevan hiukan, 8,5 prosenttiin.

Komissio ennusti keväällä Suomen työttömyyden nousevan tänä vuonna 8,5 prosenttiin ja laskevan ensi vuonna hiukan, 8,4 prosenttiin.

Komission mukaan Suomen talouden julkiset menot ovat kasvupaineessa. Vaikka julkisen velan nimellinen määrä laskee, rakenteellinen alijäämä säilyy ongelmana.

Julkinen velka kasvaa 59,8 prosenttiin bkt:stä tänä vuonna ja ensi vuonna 61,7 prosenttiin. Velkaantuminen nousee vuonna 2016 lisää, 62,4 prosenttiin.

Komissio ennustaa Suomen viennin EU-alueelle kasvavan alueen yleisen talouskasvun kohentuessa. Sen sijaan vienti muuhun maailmaan kutistuu, sekä Venäjän talouden yleisen heikkenemisen että EU:n talouspakotteiden takia. Tuonnin ennustetaan kasvavan vähemmän kuin viennin, mikä vahvistaa nettovientiä.

Työmarkkinat vaikeutuvat Suomessa. Kotimainen kysyntä laskee ja alkaa vahvistua vasta ensi vuoden puolella.

Kristiina Hallman
kristiina.hallman@kauppalehti.fi
+358-10-665 101